Fotodárky už zdaleka nejsou výsadou Vánoc! Potěší při mnoha příležitostech po celý rok...

Ahojte, 

Vánoce i nový rok máme úspěšně za sebou a můžeme se pomalu začít chystat na další! Neee, to si samozřejmě dělám srandu. Já jsem si letos Vánoce opravdu užila, včetně sněhu, rodiny, válení u krbu, hromad cukroví a už po stopadesát opakovaných pohádek. A letos jsem taky zažila jednu premiéru - vytvářela jsem fotodárky. Část byla na Vánoce a část na jiné příležitosti. 




Dárky z fotografií jsou podle mě víc a víc oblíbené. Ať už nějaké koláže nebo memory-boardy z fotek a la polaroid, klasická fotoalba, fotoknihy…. Dneska si ale vlastní fotku můžete nechat dát téměř na cokoliv, krabičkou na léky počínaje a zrcátkem konče. Já jsem se pustila do výroby kalendáře. S nabídkou spolupráce mě oslovila firma Tiskařík, a myslím, že to byl ten poslední impulz, který jsem potřebovala, abych konečně nějaký ten dárek z fotek zkusila vytvořit. Pohrávala jsem si s tou myšlenkou několikery Vánoce, ale nikdy jsem se nedokopala. Ale letos bylo všechno jinak (a to celek rok, ale to sem tahat nebudeme) a první výrobky už dělají radost svým novým majitelům. Pokud jste i vy už několikrát uvažovali, že nějaký fotodárek vyrobíte, ale zatím Vaše odhodlání končilo přesně tam, kde to moje, je tohle článek přesně pro Vás. Provedu Vás tím procesem krok za krokem. 


Jak probíhá zadání výroby?

Na webu https://www.tiskarik.cz máte na výběr z mnoha variant fotodárků - obrazy, fotoknihy, klasické fotky, hrnky a nebo třeba pexeso. Já jsem nechala dělat hned 2 kalendáře a tak Vám ten proces popíšu právě u nich. Po kliknutí na záložku “fotokalendáře” se dostanete do takového kvízového průvodce, kde postupně zaklikáváte, co vlastně chcete, až se dostanete k finální nabídce motivů. Celý ten proces výběru trochu připomíná ty diagramy z Bravíčka, které Vám měly prozradit, jak bude vypadat vaše životní láska. S jedním rozdílem. U kalendářů dostanete to, co si naklikáte, což s tou životní láskou není vždycky tak úplně jistý :)… Konkrétně u kalendáře jsem si první volila, jestli ho chci umístit na stůl (stojící) nebo na stěnu (visící), následně se pak dostanete k volně, zda chcete kalendář týdenní, měsíční, roční a nebo třeba plánovací, vyberete orientaci (na výšku nebo na šířku), velikost a pak už jen brouzdáte dostánými šablonami a vyberete si to, co se Vám líbí, hodí a hlavně něco, do čeho máte dost fotek. U nástěnných kalendářů nabízí každý motiv několik variant rozložení. 




Když jsem měla vybraný motiv, bylo na čase tam začít sázet a rovnat ty fotky. Oceňuju, že editor je velmi jednoduchý a nabízí jen celkem základní funkce editace typu otočení, změna velikosti a posun. (Jednou jsem zkoušela nějaký nástřel fotoknihy na jiném webu, a shořela jsem právě na tom, že to byl takový malý photoshop. Bylo tam tolik možností úprav, že se v tom člověk totálně ztratil a chuť tvořit byla ta tam.) Editor zvládne ovládat úplně každý, je jasný, přehledný a jednoduchý. Což jasně, nemusí to vyhovovat každému, někdo si rád přidává ty sépie a rámečky a podobný blbinky, ale já jsem jen chtěla srovnat fotky do kalendáře, aby to vedle sebe vypadalo hezky, a na to je editor zcela vyhovující. Jediná věc, kterou bych mu vyčetla, je absence funkce drag&drop, pokud chcete fotku někam v rámci “projektu” přesunout. To jí pak musíte smazat a vložit znova no nové místo. Co naopak oceňuju je možnost si po registraci ukládat svoje rozpracovaný projekty, dokonce pod vlastním názvem, a vracet se k nim později. Což jsem taky udělala, protože moje kalendářová kompilace obsahovala skoro 50 fotek a to fakt nešlo udělat na jeden zátah. Tuhle funkci oceníte, pokud už teď víte, že chcete kalendář třeba na příští školní rok (první měsíc kalendáře si můžete zvolit, nemusí to být vždycky leden), máte jasnou vizi, jak by to mělo vypadat, ale máte jen 3 fotky ze sta. Postupně se na svůj profil můžete vracet a průběžně přidávat, až jich prostě bude dost na konečné veledílo. Projekty nevydrží na webu věčně, ale vždy je u nich napsáno, kolik dní ještě ještě zbývá do smazání. Já jsem se tam teď cvičně koukla po měsíci a zbývá mi do smazání cca 40 dní, to už je dost dlouhá doba na to, aby to zvládli i ti nejvíc nerozhodní jedinci, jako já. 




Zhotovení fotodárku

U každého produktu máte napsáno, jak dlouho maximálně může trvat doba zpracování a zhotovení. U mnou vybraných a vytvořených jsem měla počítat s výrobou do 48 hodin + doba na dodání. Objednávku jsem zadala ve středu těsně před půlnocí a v pátek ráno mi přišlo, že se moje objednávka odesílá. Těch 48 hodin to tedy ani netrvalo, ale samozřejmě záleží na aktuálním vytížení a množství zakázek. Před Vánoci to logicky bude větší mazec než na Den dětí. Fotodárky jsou ideální ke všem příležitostem - výročí, narozeniny, svatby, svátky, promoce, narození miminka, prostě cokoliv, co Vás napadne a nějakým způsobem se slaví. A nebo jen tak, pro radost.


Jak jsem spokojená s kvalitou hotových fotodárků?

Prvně tedy musím pochválit, že zásilka a produkty byly velmi precizně zabalené, aby se při přepravě nepoškodily. Vzhledem k tomu, že jsem objednávala několik věcí, které byly prostorově dost jiného tvaru, měla jsem zásilku rozdělenou na dvě. Jednu plochou a jednu neplochou. Co se týče kvality, jsem naprosto spokojená. Hodně samozřejmě záleží i na tom, jak kvalitní fotografie a v jakém rozlišení si vyberete, ale u mě se jednalo až na výjimky fotky z mobilu (iPhone 8, XS Max) a kvalita je skvělá. Program při tvorbě sám hlídá, zda je rozlišení fotky dostatečné pro kvalitní tisk. Pokud něco nazoomujete až moc a hrozí, že by při tisku vznikla nevzhledná rozmazaná šmouha, program Vám takový obrázek prostě nevezme. Snad se na mě teď nebudete zlobit, že Vám ukazuju jen vazbu a takové drobné detaily, ale vzhledem k tomu, že i moji blízcí, pro které jsem dárky nechala vyrobit, sem ke mně na blog občas zavítají a náhoda je blbec, tak je tady teď neukážu. Rozhodně Vám to ale pak nahraju na Instagram. Až bude rozdáno :). 




Závěrem

Pokud jste stejně jako já už několikrát chtěli někoho nebo klidně i sebe nějakým fotodárkem obdarovat, běžte do toho. Já jsem ráda, že jsem se rozhoupala. Co se týče cen a kvality, tak můžu Tiskaříka jen a jen doporučit. Ceny mají rozhodně nižší, než největší a nejprofláklejší fotokonkurence na trhu, navíc na webu často probíhají velmi zajímavé slevy. Konkrétně kalendáře seženete od nějakých 60 korun za jednostránkový roční kalendář po 449,- (já ho brala v akci za 369,-) za velký nástěnný kalendář exkluziv v rozměrech 30x42cm. A do toho se těch fotek vejde až 73. 

Upřímně nevím, proč jsem se do podobných “akcí” nepustila už dřív. Fotodárky jsou krásným připomenutím všeho, co nás zaujalo nebo potěšilo natolik, že si to zasloužilo mít fotku v našem telefonu. Dejte těm nezapomenutelným chvilkám tvar, podobu klasické papírové fotografie, kalendáře nebo knihy. Protože za 30 let si tu zaprášenou knihu vytáhnete a zavzpomínáte, kdežto ty stovky fotek z mobilu budou z 99% pravděpodobně nenávratně fuč…



5 komentářů:

  1. Tiskařík má opravdu krásné produkty a jako fotodárek určitě potěší každého. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Tyhle dárky znám, ale sama jsem se nikdy neodhodlala nějaký vytvořit. Přítelova sestra dělá takový kalendář babičce a ta je vždycky velmi dojatá. Já si chci udělat fotoknihu až budeme stavět domeček, abych měla vzpomínku :)

    OdpovědětVymazat
  3. Přeji všem krásný den,
    já jsem přítelovi nadělali nové bydlení, které jsme plánovali už dlouho, ale já jsem to rozhodla za nás. Vybírala jsem dle rad kamarádky tady. Vánoce jsou v tomhle skvělé. Sice to bylo ze začátku těžké, ale teď už jsme v zajetých kolejích... :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, moc pěkné. Já velmi ráda fotím své ratolesti, ale jsem jen takový amatér. Proto jsem si dala děti nafotit zde od tohoto profesionálního fotografa. Abychom tyto fotografie vnoučat mohla dát jako dárek babičce, dala jsem s nich udělat fotoknihu. U

    OdpovědětVymazat

Těším se na Vaše komentáře!

Contact me: ShelfOfBeauty@gmail.com
All rights reserved. Používá technologii služby Blogger.