Můj boj s akné - 5. díl

Ahojte,
tak Vás po týdnu vítám u dalšího dílu. Zdá se Vám ta cesta nekonečná? To mně se zdála taky! Ale snažila jsem se vždycky myslet na to, že léčba nemůže trvat věčně a jednou ten konec prostě přijde a já konečně budu mít tvářičku, o které jsem vždycky snila. Tu, kterou jsem tajně záviděla spolužačkám a kamarádkám, které po pár hodinách po probuzení nepřipomínali umaštěnou pánev a které nemusely řešit, že se jim zase na čele vyklubala nějaká příšernost zrovna ve chvíli, kdy měli jít na rande, na pohovor kvůli brigádě, no prostě v tu nejdebilnější dobu.

Nemůžu říct, že by se za celou dobu léčby nic nezměnilo, to rozhodně ne. I když jsem měla pocit, že se nic neděje a nejde to tak rychle, jak by mělo, tak mě moje doktorka vždy vyvedla z omylu. I proto je důležité věnovat dostatek času samotnému začátku léčby, a to výběru odborníka. Zpětně vím, že já jsem zvolila víc než dobře. Doktorka respektovala moje názory a přání, o průběhu léčby se mnou diskutovala a na žádnou otázku mi neodmítla odpovědět. Myslím, že by to dneska mělo být u lékařů standardem, přece jen, jedná se o vaše tělo a máte právo vědět, co se s ním bude dít. Myslím, že dneska už není odpověď "prostě proto, že to říkám" v medicíně na místě. I když se s tím automatizovaným přístupem bohužel dodnes sama často setkávám. 

Aby ale dnešní díl neměl kilometr, odhalím Vám, co bylo tím posledním krokem k hezké čisté pleti. Krokem nejdelším, nejsložitějším a z mé strany i nejhůř snášeným. Poslední věcí, která mě měla všeho zbavit byly malé gelové pilulky s název "Aknenormin" (stejnou účinnou látku najdete i v pilulkách s názvem Roaccutane). Aknenormin jsou měkké tobolky s různým množstvím účinné látky isotretinoin (opět vitamín A v jedné ze svých forem, nejsem chemik, takže na detaily se ptejte strejdy Googlu). Ke kompletnímu vyléčení je potřeba 120mg na 1 kg váhy léčené osoby. Já jsem v té době měla 73 kilo, žádný střízlík jsem nebyla. Takže moje dávka byla spočítaná na 8760 mg. Tobolky se vyrábí v koncentracích 10mg a 20 mg, ale dávka se může nevyšovat podle toho, jak dobře ji snášíte. 

Vraťme se ale na začátek téhle fáze! Aknenormin, nebo spíš jeho účinná látka je silně teratogenní - to znamená, že může vážně a trvale poškodit plod, pokud bych otěhotněla. Před samotným nasazením jsem musela absolvovat rozsáhlé krevní testy, které vyloučily těhotenství a spoustu dalších hodnot, hlavně jaterních, které se následně sledovaly i v průběhu léčby. Isotretinoin totiž ovlivňuje celé tělo. Musela jsem si přečíst rozsáhlé informační lejstro a podepsat prohlášení, že rozumím rizikům, která jsou s užíváním spojená. Musela jsem podepsat i čestné prohlášení, že budu užívat dostatečné metody antikoncepce (doporučuje se hormonální, ale to já jsem odmítla), informuji o svém stavu a užívaných lécích partnera, budu pravidelně docházet na krevní testy a test, zda nejsem těhotná a že pokud otěhotním, budu toto urychleně řešit s odborníkem (a zde mi doktorka na férovku řekla, že pokud se to stane, je tam téměř 100% jistota vážného trvalého poškození plodu a poslala by mne na interupci). Z tohoto důvodu nutného monitoringu se i recept vydává tak, aby dávka pokryla max 1 měsíc léčby a následně musel pacient dojít na kontrolu svého zdravotního stavu. Pokud léčbu snáší dobře a je vše v pořádku, dostane recept na dávku na dalších 30 dní, a ten platí jen týden. Můj partner se léčil se stejným kožním problémem - akné, ale trochu jiný typ - jako já a tak jsme tuto fázi zahájili společně. A nenechte se mýlit, i on musel docházet na krevní testy a podepsat informovaný souhlas ohledně antikoncepce. I mužské sperma do sebe totiž absorbuje sice jen minimální množství isotretinoinu, ale i to může mít za následek poškození plodu partnerky. Na poslední test ohledně těhotenství jsem šla měsíc po skončení léčby (vím, že vás to zajímá...). 

Všechny testy byly v pořádku, souhlasy podepsané, a tak se mohlo začít s léčbou. Standartně se začíná v září nebo obecně na podzim, protože byste neměli chodit na sluníčko. Nebo byste pobyt na něm měli hodně omezit. Ale já začala na jaře, abychom léčbu zbytečně pnepřerušovali a neprotahovali. Začala jsem velmi pomalu, a do dávkou 10mg 1x denně. Za těch 30 dní to bylo 300mg. A já potřebovala celkem skoro 9000. Teďuž asi chápete, proč to celé trvalo tak dlouho. Ale ten pomalejší start měl svůj důvod, brala jsem prášky i přes léto, užila si dovolenou v Tunisku a brát 40 mg denně, asi bych v tom létě fakt trpěla. Takže ten pomalý nástup mi vyhovoval. Hlavním účinkem isotretinoinu je omezení produkce mazu v mazových žlázách. Ne lokálně, jako ty předchozí léky, ale globálně, v celém těle. Musím říct, že bez balzámu na rty a nějakého krému na obličej i v kabelce bych léčbu asi nepřežila. I těch 10mg mě během cca týdne vysušilo docela solidně. Nejčastějším vedlejším účinkem u mě bylo krvácení z nosu, protože sliznice se vysoušela a byla citlivější na jakékoliv podráždění nebo prudší smrknutí. Dále mi docela vysychaly oči, takže jsem po kabelkách tahala umělé slzy. To se ale asi po 3 týdnech od začátku užívání srovnalo a trápit mě to přestalo. Dále potom rty, ty jsem měla neustále jak šmirgl papír. A vlastně i obličej. Celý šupinkoval a mně bylo jasné, že budu muset kosmetiku, jejímž primárním cílem bylo vysoušet, vyměnit za nějaký hodně silný hydratační kalibr. Ale o kosmetice bude pak speciální článek.

Tohle obecné vysoušení mělo ale i jeden příjemný benefit. Přestaly se mi mastit vlasy, ale jakože úplně. Myla jsem si je jen proto, že jsem měla pocit, že by se to už mělo. Ale když jsem jela za rodiči, v zimě, a válela se  tam přes týden odpočinkově u krbu a nechodila nikam mezi lidi, nechala jsem vlasy 9 dní (ano, jsem prase), bez mytí. A nikdo to nepoznal... Ale zpátky k léčbě. První měsíc byl za mnou a už jsem moc dobře věděla, o jakých vedlejších účincích na začátku doktorka mluvila. Protože mi dopadly první kontrolní testy dobře, byla mi zvýšena dávka na 20gm/den. 10mg ráno a 10mg večer. Takhle jsem pokračovala 3 měsíce. Když přešlo léto a dovolená na sluníčku, a prošla jsem další kontrolou tak, jak jsem měla, dostala jsem na září dávku 30 mg denně, a ta mi nakonec zůstala i na říjen. Od listopadu jsem pak až do ukončení brala celkem 40 mg denně. Moje tělo už na to bylo zvyklé a vedlejší účinky nebyly o nic horší než při menší dávce, takže nebyl důvod to zbytečně protahovat. tady přikládám rozpis za jendotlivé měsíce tak, jak jsem prášky brala. 

Květen: 10mg/den - 10mg pilulka každé ráno (310mg > 310mg z 8 760mg)
Červen: 20mg/den - 10mg pilulka každé ráno a večer (celkem 600 mg > 910mg z 8 760mg)
Červenec: 20mg/den - 10mg pilulka každé ráno a večer (celkem 620 mg > 1 530 mg z 8 760mg) 
Srpen: 20mg/den - 10mg pilulka každé ráno a večer (celkem 620 mg > 2 150mg z 8 760mg) 
Září: 30mg/den - 10mg pilulka každé ráno a 20mg pilulka každý večer (celkem 900 mg > 3 050mg z 8 760mg) 
Říjen: 30mg/den - 10mg pilulka každé ráno a 20mg pilulka každý večer (celkem 930 mg > 3 980mg z 8 760mg) 
Listopad: 40mg/den - 20mg pilulka každé ráno a 20mg pilulka každý večer (celkem 1 200 mg > 5 180mg z 8 760mg)  
Prosinec: 40mg/den - 20mg pilulka každé ráno a 20mg pilulka každý večer (celkem 1 240 mg > 6 420mg z 8 760mg) 
Leden: 40mg/den - 20mg pilulka každé ráno a 20mg pilulka každý večer (celkem 1 240 mg > 7 660 mg z 8 760mg) 
Únor: 40mg/den - 20mg pilulka každé ráno a 20mg pilulka každý večer (celkem 1 120 mg > 8 780 mg z 8 760mg) 


Nikdy mě nenapadlo, že o tom budu psát, proto nemám své fotky. Tato je půjčená z www.fitynka.pl.



Tady vidíte, že jsem prášky brala dlouhých 10 měsíců. Ale do poslední pilulky se to vyplatilo. Je to skoro 2 roky, co jsem prášky dobrala, vysadila a celou léčbu úspěšně zakončila. Musím říct, že když bych teď měla šanci vrátit čas a stála znovu před rozhodnutím google vs. odborník, zvolila bych toho odborníka o hoooodně dříve. Musím zaklepat. že od dokončení léčby se mi udělaly všeho všudy tak 3 - 4 pupínky a všechny jen drobné a do pár dní pryč. Většinou se něco pokouší vykouknout na světlo světa před menstruací, ale většinou marně. 

Když to teď zpětně shrnu, byl to asi největší boj, který jsem zatím co se zdraví týče musela vybojovat, abych se na konci stala vítězkou, která dosáhla svého snu. Boj, který nejednou zkoušel, jak pevné je tentokrát moje odhodlání, nejednou zkoušel moje nervy a schopnost dělat něco pořád dokola a pravidelně. Moje trpělivost dostávala taky pěkně za vyučenou. Měla jsem nejednou chuť se na to celé vykašlat, zvlášť, když jsem ty pokroky přestávala vnímat. A dneska, když dopisuju tenhle článek si tu sedím s potutelným úsměvem na hladké tvářičce. A to hovoří za vše. Ať už ta cesta byla jakkoliv dlouhá a složitá, stála za to!

Napsala jsem už hodně slov, ale ještě akné speciál nekončí... Mám pro vás v záloze ještě články o kosmetice, kterou jsou používala v průběhu léčby a následně i po a pak takové celkové shrnutí té mojí cesty. Jsem ráda, že jsem se rozhodla vám to celé zprostředkovat a sama si tak připomněla, čím vším jsem si musela projít. Je to dobrá motivace, když se mi třeba večer už nechce jít si čistit obličej... Ta představa, že kvůli pár momentům lenosti bych si na tváři zase mohla vlastní vinou vytvořit nějakou neplechu, mě vždycky spolehlivě zvedne z gauče.

Možná vás během čtení napadly i různé dotazy, které nechcete sdílet v komentářích. Pokud Vás k mojí cestě za pletí bez akné cokoliv zajímá, klidně mi napište i na mail pomocí boxu na blogu nebo přímo na shelfofbeauty@gmail.com, ráda odpovím...

P.S. Možná byste rádi viděli, jak moje tvář vypadala na začátku a pak na konci celého dlouhého procesu. A rozhodla jsem se, že Vám to ukážu. Jako úplně poslední fotku v posledním díle celého akné speciálu ;-)

Žádné komentáře:

Těším se na Vaše komentáře!

Contact me: ShelfOfBeauty@gmail.com
All rights reserved. Používá technologii služby Blogger.