Uriage - Zázrak jménem Termální voda

Ahoj,

dneska pro Vás mám článek o produktu, o kterém moc nemluvím, ale vlastně si bez něj svůj den vůbec nedovedu představit. Ještě tak 3-4 roky zpátky jsem nechápala, co mají někteří lidé za poloextázi z toho, že si na obličej nasprejují vodu. A někteří tomu dokonce říkají součást skincare. A někteří si to stříkají na makeup! VODU, chápete?!? Já to tehdy nechápala. Vždyť proč jako máme voděodolné šminky? Asi proto, aby se jim při kontaktu s vodou nic nestalo a nerozmazávaly se. A teď si na obličej najednou mám vodu stříkat cíleně?  Co je na vodě z ničeho nic tak super, vždyť je to přece pořád jenom voda...

Moje první seznámení s termální vodou nebylo nijak plánované, moje první "termálka" byl vlastně úplatek od zákazníka (pracoval v lékárně a za moji odbornou radu se mi odvděčil kosmetickým travel kitem od Vichy, kde byla i termální voda). Byla to malá, 50 ml cestovní lahvička, která se mnou pár týdnů poté, co se u mě ocitla, absolvovala cestu letadlem do Afriky. A tam moje láska k termální vodě vznikla. Letadlový přesušený klimatizovaný vzduch mi pleť obvykle vysuší jak švestku. Tentokrát jsem si obličej párkrát pokropila touhle vodičkou a nic nevyschlo. Začalo mi to vrtat v hlavě, ale jen do doby, než jsem viděla moře, pak upadla termálka v zapomění. Podruhé přišla ke slovu, když jsem jako hrdinka vylezla na ostré slunce jen s SPF 10, já se přece nepálím. No, můj obličej byl tehdy jiného názoru. A tak jsem byla jak rajčátko a obličej co chvíli stříkala vodou od Vichy. A spálení zmizelo běhěm 1 dne. A v tu chvíli mi bylo jasné, že to prostě není obyčejná voda, taková, co teče z kohoutku. A hned po návratu domů jsem začala zkoumat, co to vlastně je za nalahvovaný zázrak.

Co je vlastně termální voda?

Termální voda je voda pocházející z horkých podzemních pramenů. Voda putuje na zemský povrch z obrovské hloubky a cestou na ní působí geotermální aktivita, která způsobuje to, že je voda teplá, někdy až horká. Vysoká teplota a dlouhá cesta na povrch jsou 2 klíčové věci, které dávají vzniknout termální vodě. Tím, jak voda prochází mnoha vrstvami půdy, hornin a skal, rozpouští velké množství minerálů, které se ve vodě zachytávají. Nejčastějšími minerály, které v termálních vodách najdete, jsou draslík, sodík, horčík, vápník a chloridy. Složení termální vody i koncetrace minerálů se liší podle podloží, kterým pramen stoupá vzhůru.

Termální vody jsou doménou hlavně Francie. 4 nejznámnější značky pochází právě ze země galského kohouta, a to Vichy, Avène, La Roche Posay a Uriage. A právě poslední jmenovaná je co se obsahu minerálů týče absolutní královnou. Uriage má celkový obsah minerálů cca 55x vyšší, než termálka od Vichy. Nejnižsí obsah minerálů z těchto 4 má potom Avène (na základě výzkumu, na který odkazuje portál https://labmuffin.com/).



Jak termální vodu používám?

Způsobů, jak termální vodu využít, je mnohem, ale mnohem víc, než jen pouhé nastříkání na obličej. Tady máte přehled těch nejčastějších způsobů, jak ji používám já. 


Jako osvěžení/hydrataci - kdykoliv během dne mám pocit, že můj obličej potřebuje zchladit nebo zavlažit, sahám po termálce. Ať už na pleti mám nebo nemám makeup, vím, že mi během pár okamžiků pomůže od nepříjemného pocitu suché kůže a pnutí na tvářích a dodá potřebnou hydrataci.



Jako fixační sprej na makeup - tohle dělám posledního cca půl roku. Po dokončení makeupu obličej jen zlehka přestříkám termální vodou a nechám přirozeně uschnout. Makeup se krásně spojí a splyne s pletí a vypadá krásně svěže. Tenhle krok lze opakovat kdykoliv během dne. Makeup osvěží, ale rozhodně nezničí. Upřímně, kam se hrabou klasické setting spreje, a to i ty dražší jako AllNighter, Fix+....


Jako první pomoc při spáleninách/vyrážkách - o tomhle píšu už v úvodu článku. Termálky jsou skvělé na spálenou kůži, pomáhají mnohem rychejší regeneraci. Pokud je navíc necháváte v ledničce, ta prvotní úleva, když to přeženete na slunci, je božská. Mě pomáhají i na poštípání od hmyzu. Stačí kousanek lehce zastříknout a je to hned snesitelnější. Poslední dobou jsem se naučila termálku používat i jako první pomoc, pokud se u mě vyskytne podrážděná pokožka po holení. Ať už v podpaží, ne holeních nebo víte kde :-)


Jako tonikum - poslední krok odličovacího kolečka. Po odlíčení a vyčištění pleti gelem/pěnou a dočištění pleťovou vodou ještě celý obličej nastříkám termálkou a setřu tamponkem. Pleť je dokonale dočištěná a úžasně zklidněná. 


Jako základ pleťové péče - pokud jste blázni do pleťových olejů, tak bez tohohle nemůžete fungovat. Oleje se mají nanášet na vlhkou pleť. A tohle je mnohem příjemnější, než si obličej postříkat klasickou chlorovanou vodou z kohoutku. Navíc kvůli tomu nemusíte do koupelny, nikde to nekape. A olej se na základu z termálky vstřebá za pár okamžiků. Na tenhle krok jsem si tak zvykla, že vrstvu termálky dávám i pod klasické krémy na obličej. 


Jako sprej na vlasy - máte suché vlasy, co poletují všude možně a jsou úplně bez lesku? Zkuste je lehce přestříknout termálkou. Vlas bude opticky působit jako hladký, a tím pádem zdravý a lesklý. Samozřejmě Vám termální voda neopraví léta poškozování vlasů jedním magickým stříknutím, ale minimálně jim dodá tu potřebnou okamžitou hydrataci. A pokud děláte občas olejové zábaly, zkuste před aplikací oleje vlasy lehce prostříkat termálkou, výsledek bude ještě lepší, než obvykle. 


Jak vidíte, využití má termální voda skutečně široké. Pro mě se stala tím úplně nejzákladnějším pomocníkem, jakého si kosmetice můžete představit. Nestane se, že by mi doma došla! Běžně mám min. 1 lahvičku 50 ml - na cesty, 150 ml - ideální do kanceláře nebo do práce a 300 ml - tu mám doma a používám nejvíce. 

Termálky Uriage kupuju výhradně v lékárně Dr. Max, a to vždy, když je akce 1+1 zdarma. To mě pak totiž 2 balení po 300 ml přijdou na 299 korun a to je naprosto parádní cena (doporučuju kupovat vždy 2 balení stejné velikosti. Pokud byste totiž koupili 1x300 ml za 299 a 1x50 ml za 119, odečtou vám v košíku těch 119. Pokud objednáváte online, rozdělte si to na víc objednávek.). A protože jsem jednu velkou (která mi vydrží cca 5-6 měsíců při použití 2x denně) dodělala, jdu objednat a doplnit zásoby, než bude vyprodáno. Jak jste na tom s termálkami vy? Propadli jste jim? Nebo je považujete za zbytečnost? 



,

5 komentářů:

  1. Nad termální vodou přemýšlím už dlouho a tvůj článek je opravdu super:) Určitě si ji pořídím, hlavně v létě se mi bude dost hodit:D

    OdpovědětVymazat
  2. O tejto vode som už počula veľmi veľa, musím ju otestovať. :)

    Rebelliouslily

    OdpovědětVymazat
  3. termální voda je skvělá, já mám vždy nějakou při sobě, a především v létě :-)

    TO BYL MŮJ BŘEZEN

    OdpovědětVymazat
  4. Ja mám radšej kvetové vody ale termálky sú tiež fajn. Pekný článok btw. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Termální vodu mám moc ráda. Hlavně v létě. Vyzkoušenou mám Vichy.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat

Těším se na Vaše komentáře!

Contact me: ShelfOfBeauty@gmail.com
All rights reserved. Používá technologii služby Blogger.