Zimní Kráska: Jak bojovat proti vysušené a mdlé pleti? 10 tipů, jak v zimě udržet pleť ve formě!

Teplé rukavice, hřejivá šála a hrníček s horkou čokoládou - blížící se zima má své kouzlo. Ale pro naši pleť to vždy tak příjemné není. Chladné a suché počasí totiž často znamená i suchou a podrážděnou pleť. Možná jste to sami nejednou zažili na vlastní kůži. Nic příjemného, ale také nic, s čím by se nedalo relativně snadno bojovat! Abychom věděli, jak se o pleť v chladných měsících postarat, je potřeba si říct, co za těmi změnami vlastně stojí. Klíčových faktorů je hned několik:

Nízká vlhkost vzduchu
Během zimy je vzduch obvykle suchý, a to jak venku, tak i vytápěných prostorách. Tento suchý vzduch může odvádět vlhkost z povrchu kůže, což vede k jejímu přirozenému vysoušení.

Mrazivé počasí a studený vítr: Studené a větrné počasí může pleť vysušit a podráždit. Vítr přispívá snížení míry hydratace na povrchu kůže. Nízké teploty způsobují, že se krevní cévy v pleti stahují, což může způsobit zarudnutí, nepříjemné podráždění a někdy i popraskání maličkých žilek v obličeji v případě, že není pleť dostatečně chráněná. Studené počasí je také viníkem snížení funkce mazových žláz v pokožce. Dochází tak k menší produkci séba, které má zásadní vliv na udržení vlhkosti v pokožce. Zde platí přímá úměra, že čím méně séba, tím sušší pokožka. 

Změna životních návyků: Zatímco v létě máme tendenci teplotu vody ve sprše spíš snižovat, v zimě je trend opačný a zmrzlé tělo se snažíme rozehřát často ve vodě dalece přesahující ideální teplotu 37 stupňů. Bohužel horká voda může pokožku vysušit a výrazně narušit její přirozenou ochrannou bariéru. A na frak dostává i pitný režim. Zatímco potřeba napít se nás v horkých měsících provází téměř neustále, v zimě často večer přijdeme domů z práce a zjistíme, že jsme za celý den měli dvě kafe a sklenku vody. Stačí to? Vždyť já přece nemám žízeň... Tak blbá zpráva: nestačí!

10 tipů, jak v zimě udržet pleť ve formě:


1) Hydratace je základ: Bez kvalitní hydratační kosmetiky to nepůjde. Nezapomínejte na denní, ale ani na noční péči. Přípravky vybírejte vždy podle typu pleti. Budou se lišit texturou i účinnými látkami. Hydratační séra mají v zimě v péči o pleť své místo úplně stejně, jako v létě. Už si jednou pro vždy zapamatujte, že povídačka o tom, že Vám v zimě hydratační sérum v pleti zmrzne a potrhá Vám kůži, je ABSOLUTNÍ NESMYSL. Prostor můžete dát i pleťovým olejům, které poskytnou extra dávku výživy. Jenom při vrstvení produktů nezapomínejte, že začínáme tím nejtekutějším a končíme tím nejhutnějším, což bývá zpravidla krém nebo olej. 

2) Jemný čistící rituál: V zimním období se vyvarujte agresivním čisticím prostředkům. Zvolte jemnější produkty, které pleť nevysuší. Můžete zvážit použití čisticího mléka místo micelárky, mycí gel s obsahem alkoholu vyměnit za nějaký hydratační. K zahození rozhodně není ani tzv. double cleansing, kdy do své odličovací rutiny zařadíte olejový produkt, kterým nečistoty rozpustíte a následně pleť dočistíte právě jemným gelem.  Nezapomínejte ani na tonika, ta hydratační vám prokáží nejlepší službu. 






3) Opalovací krém: Slunce už jste 3 týdny nepotkali a do práce i z ní chodíte za tmy? Špatná zpráva, UV záření není vidět a působí na nás, i když zrovna nemžouráme do slunce. Takže ano, i v zimě je důležité chránit pleť před UV zářením.  Zvolte širokospektrální opalovací krém s vysokým faktorem SPF a aplikujte ho na obličej i krk. Jako tady se rovnou přiznám, že taky občas zapomenu. Ale na lyžovačku se bez opalováku fakt nevydávejte, to je taková malá skincare sebevražda. 

4) Ruce a rty: Mazat, mazat, MAZAT: Ruce a rty trpí zimou často nejvíc. Ruce potřebujeme skoro pořád a furt si ty rukavice nandavat a sundavat je prostě pruda. To samé je případ suchých rtů. Kde je balzám, když ho nejvíc potřebujete? Doma! Tak co udělám, oblíznu to. Skvělej nápad, akorát že vůbec! Já jsem dítě z hor, já to znám. A řeknu Vám že kvalitní balzám na rty a krém na ruce jsou zimě dost gamechanger. A mít je na víc místech se fakt vyplácí. Ale volba je na Vás. Buď budete mít pár měsíců oloupaný rty a ruce jak struhadlo a nebo investujete pár korun do krému, rukavic a balzámu. No já teda rozhodně to druhý!

5) Vyvarujte se horkým sprchám: Horká voda může pleť vysušit. Volte raději teplou vodu a omezte čas strávený pod sprchou. Dlouhé horké koupele a sprchy mohou odstranit přírodní oleje z pokožky, což vede k vysušení a podráždění pleti. Pokud máte tendenci se ve vaně nebo pod sprchou zdržovat, snažte se alespoň omezit teplotu vody a délku koupelí. Vaše pleť vám poděkuje.

6) Vitamín C pro rozjasnění pleti: Dopřejte si vitamín C. Tento antioxidant pomáhá bojovat proti volným radikálům a zároveň rozjasňuje pleť. Pomáhá taky bojovat s únavou a posiluje obranyschopnost organismu. Na pleť můžete zvolit sérum s vitamínem C (a SPF pak ale vynechat prostě nesmíte) a tělu prospějete, když do své stravy zařadíte potraviny bohaté na tento vitamín. 

7) Nevysoušejte zbytečně vzduch: Zatímco v létě máme často pocit, že je všude kolem nás vlhko jak v pralese, v zimě se to upřímně moc nestává. Spíš naopak, v kanclu i v obýváku vzduch připomíná vyprahlou Saharu. Při vytápění proto používejte vzdušní zvlhčovače nebo misky s vodou, abyste udrželi vlhkost vzduchu na přijatelné úrovni. Můžete do zvlhčovačů přidat i pár kapek esenciálního oleje, ať si domov hezky provoníte. 

8) Mírná exfoliace: Nepřehánějte to s exfoliací. Mírné jemné peelingy pomáhají odstranit odumřelé buňky a zlepšit texturu pleti, ale nadměrná exfoliace může pleť více vysušit. A čím víc ji budete trápit, tím horší to bude. Nebude ani hezčí, ani hladší. Tenhle boj nemůžete vyhrát. Tak všeho s mírou, ok? 

9) Pitný režim: Jsme ze 70% tvořeni vodou, vážně je potřeba něco dodávat? A ne, 3 velký lattéčka za den se pitnýho režimu fakt nepočítaj. 

10) Strava pro krásnou pleť: Zařaďte do své stravy potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vitamín E a další živiny, které podporují zdravou pokožku. Ryby, ořechy, avokádo a ovoce jsou v tomto ohledu užitečné. V létě do nás to ovoce a zelenina padá tak nějak samo, ale v zimě si po obědě mnohem radši dáme větrník, než meloun. Což není špatně, ale je potřeba to něčím vyvážit. 


S těmito tipy budete mít krásnou pleť i v chladných zimních měsících. Nespoléhejte na dobrý geny po babičce a buďte ve správné péči o svoji pokožku aktivní, bude vám za to vděčná. 

Máte nějaké další zaručené tipy, jak přečkat zimu s co nejmenší újmou na pleti? 




1 komentář:

  1. Hydratace je přes zimu hodně důležitá, vždy si nadávám, když to zanedbám. Hlavně rty, na balzámy nedám dopustit. :)

    OdpovědětVymazat

Těším se na Vaše komentáře!

Contact me: ShelfOfBeauty@gmail.com
All rights reserved. Používá technologii služby Blogger.