Můj boj s akné - 4. díl

Ahoj,

jestli začínáte právě číst už čtvrtou část, máte teda výdrž, to Vám povím. Ale alespoň mám pocit, že to tvoření slohovek o beďarech má fakt smysl a věřím, že už se mezi vámi našli tací, kterým to čtení o tom, že v tom nejsou sami pomohlo. A pokud se zrovna vás naopak tenhle problém netýká, buďte rádi. Můžete si přečíst, o kolik byl váš život alespoň v tomhle ohledu jednodušší. Možná teď najednou i chápete, proč Vás občas nejlepší kamarádka za hladkou a čistou pleť tajně nenáviděla a nebo zjistíte, že když vám ségra řekne, že jí obličej z těch boláků celý bolí, tak že vlastně asi fakt nekecá.

Jen si stručně shrneme, co už mám v honbě za dokonalou pletí za sebou. Nejdřív to bylo lokální mazátko Zineryt, následně přidání pravidelného užívání vitamínu A a pak následoval Skinoren, další krém, který má problémy ne potlačovat, ale léčit. Skinoren jsem nedoužívala celý, zbylo mi cca půlka balení a do dneška ho mám doma, jakože pro jistotu, kdyby se to náhodou začalo někdy vracet. A tajně doufám, že na něj nikdy nebudu muset sáhnout. A dalším pomocníkem v boji byl přípravek s prostým názvem Duac.

Duac je narozdíl od Skinorenu na předpis, nanáší se skutečně jen na postižená místa a to pouze jednou denně. Vyráběl se ve dvou koncentracích - 3% a 5% účinné látky, já měla ten silnější (pozn: dneska můžete narazit spíš na produkt s názvem Akneroxid 5 a 10, což je to samé). Když ho budete googlit, dozvíte se, že je určený na střední až středně těžké akné a že obsahuje peroxid. Teď úplně vidím, jak půlka z vás vyvalila oči zděšením: "Cože, peroxid? Vždyť tím si odbarvuju vlasy, a ona si to patlala na obličej?!?". Můžu vás uklidnit, nestanete se po tom ukázkově vyběleným obličejem, ani vám to nevyžere díru místo nosu (což byla zhruba moje prvotní myšlenka, když jsem si složení přečetla).

Fotku nemám, netušila jsem, že o tom budu psát. Tahle je v webu www.dred.com
Duac je opět lokálním antibiotikem - obsahuje klindamycin - který bojuje právě proti bakteriím způsobujícím akné. Ten peroxid, který obsahuje, má za úkol redukci komedomů - ucpaných pórů - jinak známých také jako černé a méně často bílé tečky. Já jsem na nějaké množství černých teček nikdy netrpěla, takže tenhle efekt posoudit nemůžu, ale na zbytky povrchovým vřídků, co jsem na obličeji měla, zabíral skvěle. Řekla bych, že ze všech těch dosavadních léků byl nejúčinější. Zase hodně vysušoval, ale opravdu jen tam, kde byl nanesený.

Stejně jako u každého přípravku, který nanášíte na obličej, i u tohohle je potřeba skutečně hodně dbát na hygienu obličeje a rukou. Protože k čemu vám bude hyperčistý obličej, když si ho opatláte špinavýma rukama, že jo. Duac se nanášel na neplechy na obličeji vždycky večer po vyčištění a nechával se působit přes noc, ráno se zbytku z obličeje smývaly. A tady bych ráda varovala na účinky toho peroxidu. Po dobu používání Duacu doporučuju mít na polštáři povlak, kterého vám nebude líto, když vám z něj peroxid vyžere nějakou barvu. Takže rozhodně žádné sváteční povlečení po babičce. Můžete se sebevíc snažit spát výhradně na zádech, ale nějaký zbytek toho gelu do polštáře prostě vždycky nějak otřete a odbarvení je na světě, ani nevíte jak. A stejné varování platí pro ručníky. Než jsem na to přišla, jeden pěkný jsem zničila. Doporučuju si na to koupit buď nějaké speciální malé ručníčky za pár korun, nebo otírat obličej do něčeho, co už doma nechcete mít dlouho. Protože můžete se snažit a omývat obličej sebevíc, ale stejně se vždycky trošinka té účinné látky dostane až na ručník a ukáže vám, jak silná umí být. Já jsem měla 3 malý ručníčky z IKEA a ty jsem točila furt dokola a po dobrání Duacu vyhodila.

Vadila mi na jeho používání (když pominu to nechtěné odbarvení několika věcí) jedna věc, a to že oproti těm předchozím vysoušel tak moc, že vynucoval potřebu drbání a škrábání těch pupínků a boláků, co na obličeji ještě byly. Což je asi jasný, že není zrovna žádoucí, protože ten hnis obsahuje ty bakterie, které to způsobí a když si nějakého krasavce rozškrábnete, rázem to máte na ruce, a tou si pak sáhnete na jinou část obličeje a je na další pohromu zaděláno. Musela jsem se teda fakt hlídat. A mazala jsem se hydratačním krémem snad 3x denně, protože to pomáhalo.

Dobrat celou tu tubičku mi trvalo cca 4 měsíce, mezitím jsem absolvovala jednu kontrolu. A po dobrání šla na další. A následoval další, ale tentokrát už poslední přípravek! Jaký to byl? To se dozvíte už za týden v dalším pokračování :)...

1 komentář:

  1. Duac je zázrak, ten mi akné vyliečil už úplne. Fungoval od prvého momentu a to mám na produktoch najradšej. Keď skrátka fungujú.

    OdpovědětVymazat

Těším se na Vaše komentáře!

Contact me: ShelfOfBeauty@gmail.com
All rights reserved. Používá technologii služby Blogger.