Seznamte se: KYSELINA GLYKOLOVÁ

Vítejte u prvního dílu nové rubriky "Seznamte se!". V tomto seriálu se budeme postupně věnovat mnoha složkám kosmetických produktů, o jejich existenci často víme, ale jaký je jejich reálný účel a přínos pro pokožku, to často jen matně tušíme. Pojďme si v tom společně udělat jasno jednou pro vždy. Dneska se seznamujeme se superhrdinkou jménem: 


KYSELINA GLYKOLOVÁ

Kyselina glykolová, anglicky glycolic acid je jednou z nejúčinnějších a nejrozšířenějších AHA kyselin používaných v kosmetickém průmyslu. Ve výpisu ingrediencí ji občas můžeme najít pod několika dalšími názvy systematicky odvozenými z jejího chemického vzorce (kyselina hydroxyoctová, alfa-hydroxyoctová kyselina nebo kyselina hydroxyethanová). Tato bezbarvá kyselina, odvozená ze sacharózy (cukru), má několik vlastností, které ji činí nezbytnou složkou mnoha produktů určených k péči o pleť.


https://www.wikipedia.com
Struktura kyseliny glykolové. Zdroj: https://en.m.wikipedia.org



Co je to vlastně AHA kyselina?

Zkratka AHA znamená Alpha Hydroxy Acid. Jedná se o skupinu chemických sloučenin, které jsou používány v kosmetickém průmyslu a dermatologii kvůli svým výhodám pro péči o pleť. AHA kyseliny jsou organické kyseliny, které mají schopnost exfoliovat povrchní vrstvy pokožky tím, že rozpouštějí vazby mezi jednotlivými buňkami, což vede k odstranění odumřelých buněk a obnově pokožky. AHA kyseliny jsou chemické sloučeniny, které obsahují hydroxylovou skupinu (-OH) vázanou na první uhlík v molekule. Tyto kyseliny jsou obvykle odvozeny z přírodních zdrojů, jako jsou ovoce (například citrony, hroznové víno, pomeranče) a mléko.

Mezi nejběžnější AHA kyseliny patří kyselina glykolová, kyselina mléčná a kyselina citronová. AHA kyseliny jsou v kosmetice hojně využívány kvůli svému pozitivnímu vlivu na zlepšení textury pokožky, rozjasnění pleťového tónu, snížení viditelnosti vrásek i pigmentových skvrn a podpora tvorby kolagenu.


Hlavní funkce kyseliny glykolové v péči o pleť

Exfoliace: Kyselina glykolová je schopna proniknout do povrchových vrstev pokožky. Jakmile se dostane na povrch pokožky, začne rozpouštět vazby mezi jednotlivými buňkami. To umožňuje odstranit odumřelé buňky, které se nahromadily na povrchu pleti. Tyto odumřelé buňky mohou pokožku zmatňovat, dělat ji na dotek hrubší a mimo jiné přispívat ke vzniku akné tím, že se na jejich hrubém povrchu často a lépe zachytávají nečistoty. 

Stimulace tvorby kolagenu: Exfoliace a s tím přímo spojenou rychlejší migrací nových buněk na povrch pleti je zajištěna stimulace tvorby kolagenu. Nové buňky ho přirozeně obsahují více. Kyselina glykolová svým působením zároveň stimuluje fibroblasty. Fibroblasty jsou speciální druh buněk, které jsou známé hlavně pro svou schopnost vytvářet kolagen. Kolagen je klíčový protein v pojivové tkáni a tvoří základní stavební kámen kůže, šlach, vazů, chrupavek a kostí. Bez kolagenu by tkáně ztratily svou strukturu a pevnost. Když dojde k poškození tkáně, například při zranění nebo v důsledku stárnutí, fibroblasty hrají klíčovou roli v procesu regenerace a hojení. Tyto buňky tzv. docestují na místo poškození/zranění a začnou produkovat nový kolagen, což je nezbytné pro opravu tkáně. S věkem a také důsledkem působení UV záření snižují fibroblasty svou aktivitu, klesá produkce kolagenu a začínají se objevovat vrásky, proces regenerace zpomaluje. Působení kyseliny glykolové na fibroblasty zvyšuje jejich aktivitu, a proto je považována za klíčovou kosmetickou složku pro podporu tvorby kolagenu. 

Redukce hyperpigmentace a zjemnění vrásek: Tento benefit kyseliny glykolové velmi úzce souvisí s předchozími dvěma. Díky jejich kombinaci (účinná a jemná exfoliace a podpora produkce kolagenu) se zrychluje proces obnovy buněk, buňky, které obsahují nadměrné množství melaninu jsou rychleji nahrazeny buňkami novými a tím dochází k postupnému snížení viditelnosti pigmentových skvrn. Zjemnění vrásek je způsobeno tím, že nové buňky obsahují vyšší množství kolagenu a elastinu. Zázraku se ale rozhodně nedočkáme přes noc. 

Hydratace: určitě se nedá říct, že si natřeme obličej něčím s kyselinou glokolovou a máme vyhráno, to rozhodně ne. I zde se jedná spíš o nepřímý benefit. Kombinací všech výše zmíněných procesů je zajištěno to, že na povrchu pleti máme nové, svěží buňky. Ty obsahují přirozeně více vlhkosti, a také jsou schopné mnohem lépe vstřebávat to, co jim naservírujeme v podobě péče o pleť. Pokožka tak díky tomu vypadá vyplněnější a hydratovanější. 


Na co si dát při používání pozor?

Sluneční expozice: Nové buňky na pokožce jsou extrémně citlivé na sluneční záření. Proto je důležité chránit pleť pomocí krému s vysokým SPF, a to každý den, nejen na pláži nebo na horách. Nepoužíváním PF ochrany si sami zbytečně zvyšujeme riziko slunečního popálení a pigmentových skvrn a nevratného poškození pleti. 

Nevhodná kombinace exfoliačních produktů: Kombinování produktů s kyselinou glykolovou a jinými exfoliačními složkami, jako je např. kyselina salicylová, může zvýšit riziko podráždění. Je důležité věnovat pozornost obsahu vašich kosmetických produktů a případně konzultovat jejich používání s odborníkem na péči o pleť nebo svým dermatologem. Zde rozhodně platí zásada, že méně je více. 

Špatně zvolená koncentrace: Pokud začínáte používat výrobky s kyselinou glykolovou, doporučuje se začít postupně a s nižší koncentrací. Díky tomu si pleť na účinek kyseliny zvyká postupně a minimalizují se rizika podráždění. Pro domácí použití je maximální doporučená koncentrace 8`%. Nejvíce produktů pro domácí použití, které v drogériích a na internetu běžně koupíte, má koncentraci mezi 2-5%, což je považováno za bezpečnou dávku pro denní používání. Produkty s 6-8% koncentrací jsou obecně považovány za vhodné pro naprostou většinu typů pleti, je zde však velmi důležité se striktně řídit pokyny výrobce ohledně frekvence používání a doby působení. Koncentrace nad 8`% procent už může v domácích podmínkách více uškodit než prospět, a proto jsou takové produkty určeny jen do rukou odborníků - dermatologů a certifikovaných kosmetických salonů. 

Kyselina glykolová je mocný nástroj v oblasti péče o pleť. Její schopnost exfoliace a stimulace kolagenu ji činí oblíbenou složkou v kosmetických produktech určených k omlazení pleti. Nicméně, je třeba s ní zacházet obezřetně a věnovat pozornost konkrétním potřebám a typu pokožky, a případně se poradit s dermatologem či kosmetičkou, aby byl dosažen optimální efekt. Neméně důležité jsou také pravidelnost a trpělivost. Změny ve struktuře pleti můžeme pozorovat již za několik týdnů, ohledně vrásek a pigmentových skvrn si na zlepšení počkáme i několik měsíců. I když se Vám dlouho zdá, že se s pletí nic neděje, je důležité vytrvat :).


Produkty s kyselinou glykolovou

Přidávám pro inspiraci seznam několika produktů, které kyselinu glykolovou obsahují a se kterými jsem nebo jsem v minulosti byla spokojená. 

1) The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution: obsahuje 7% kyseliny glykolové - nevhodné pro začátečníky a nebo lidi s velmi citlivou pletí.

2) Pixi Glow Tonic: obsahuje 5% kyseliny glykolové - kupuju opakovaně, vhodné pro všechny typy pleti.

3) L'Oréal Paris Revitalift peeling toner: obsahuje 5% kyseliny glykolové, vhodný pro všechny typy pleti, cenově dostupný.

4) L'Oréal Paris Glycolic Bright: celá řada dostupná exkluzivně na Notinu, obsahuje čistící gel, denní a noční krém + sérum. Vhodná i pro citlivou pleť, obsahuje nižší koncentrace, a
le produkty své účinky navzájem podporují. Skvělý počin roku 2023. 

2 komentáře:

  1. Super článek, dozvěděla jsem se spoustu nových informací a zároveň mě hrozně zaujala tahle řada od L'oreal. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Narazila jsem na blog úplně náhodou a super! Miluju tu sérii s odpadkama!!! A bude další díl o kyselinách? S péčí o pleť docela začínám a tyhle informace teď hledám všude možně, tak je boží to mít takhle pohromadě! Díky :))

    OdpovědětVymazat

Těším se na Vaše komentáře!

Contact me: ShelfOfBeauty@gmail.com
All rights reserved. Používá technologii služby Blogger.